Print Friendly, PDF & Email

Het scheren van de laatste 50/60  jaar.

Opeenvolgend gebruikte men voor het scheren de volgende messen en instrumenten:

  • A.    Open scheermessen;
  • B.    Veiligheidsscheermessen (safety razers) met losse platte scheermesjes;
  • C.    Elektrisch scheerapparaat Philishave;
  • D.    Veiligheidsscheermessen met 2 mesjes (contour);
  • E.    Veiligheidsscheermessen met 3 mesjes (mach 3);
  • F.    Veiligheidsscheermessen met 5 mesjes (fusion);

Achtereenvolgens lichten wij de bovengenoemde messen toe.

Ad A: Open scheermessen van vroeger

Vroeger tot in de jaren 50, in de tijd van onze (over) (groot) vaders, schoren de mannen zich met “open scheermessen”. Deze messen gebruikt men nu nog wel, maar er zijn niet veel mannen die zich de kunst van het zelf scheren met deze zeer scherpe messen hebben eigen gemaakt. De messen zijn enorm scherp en moeten met liefde behandeld en verzorgd worden omdat je anders onder de sneetjes en bloedplekjes komt te zitten. Uit onderzoek blijkt overigens dat er inmiddels steeds meer mannen het scheren met deze messen weer eigen willen gaan maken. Het staat natuurlijk wel stoer hè met zo’n mes te scheren. U moet er wel de tijd voor nemen. Ik weet nog goed dat mijn opa de scheerdoos met spullen voor de dag haalde en aan tafel met kwast en kommetje met scheerzeep en heet water zich zat te scheren. Een blokje aluinsteen gebruikte hij om het bloeden van de kleine wondjes sneller te stelpen.

Ad B: Veiligheidsscheermessen (safety razers) met losse platte scheermesjes)

Na de oorlog kwam men met de z.g. veiligheidsscheermesjes ofwel krabbertjes. Dat waren hele dunne platte mesjes die zodanig in een houdertje konden worden geplaatst zodat men zich niet meer kon snijden zoals met de open scheermessen. Dat werd een rage. De mesjes waren niet duur en konden aan 2 kanten worden gebruikt zodat je ze na dubbel gebruik kon weggooien als ze bot waren geworden. Slijpen was er dus ook niet meer bij.

De losse mesjes worden tegenwoordig ook nog wel gebruikt door schilders om de verf van de ramen te halen.

Ad C: Elektrisch scheerapparaat Philishave

In de jaren 50 door de opleving van de industrie werden de door Philips gemaakte elektrische scheerapparaten Philishave in gebruik genomen. Dat is een elektrisch scheerapparaat met 2 ronde scheerkoppen die het scheren veel gemakkelijker maakte. Geen gedoe meer met mesjes, zeep en water.

Tot op de dag van vandaag worden er steeds weer nieuwe scheerapparaten uitgevonden en geproduceerd. Nog steeds met ronde scheerkoppen maar ook met andere en zeer geavanceerde systemen.

Ad D: Veiligheidsscheermessen contour met 2 mesjes

In de jaren 60 kwamen ook de dubbele scheermesjes in z.g. houdertje op de markt de z.g. Contour of dubble edge mesjes. Deze mesjes kun je vastklikken aan een houdertje. Ze worden nog steeds gebruikt en zijn thans te krijgen in strakke en scharnierbare uitvoeringen. Met deze mesjes kunt u zich nog gladder scheren dan met de oude veiligheidsmesjes hetgeen weer een nieuwe verbetering gaf aan de gladheid van de huid.

Ad E: Veiligheidsscheermessen met 3 mesjes (mach 3)

Inmiddels zijn er al enkele jaren scheermesjes in de handel waarin 3 mesjes zijn verwerkt. Men noemt deze mesjes ook wel Mach 3 mesjes. Het scheren is gelijk aan het scheren met 2 mesjes systeem. Echter nu nog weer gladder hoewel het naar mijn mening miniem is. Deze mesjes zullen nog wel jaren in de markt blijven.

Ad F: Veiligheidsscheermessen met 5 mesjes (fusion)

Nieuw op de markt zijn thans de FUSION scheermesjes. In dit systeem zitten 5 mesjes op een rij en een speciaal voor het trimmen van de baardrand. Ja, ze zijn er zelfs met trilapparaat en lampje die de huid beschijnt bij het scheren. Dit zijn zeer geavanceerde scheermessen, de Rollsroys onder de scheermessen. Door de drukoppervlakte van de 5 mesjes, zo is uit onderzoek gebleken, is dit de prettigste manier van scheren. Zelf denk ik dat het niet gladder is dan met 3 mesjes. Het voelt alleen prettiger aan door een bredere druk op de huid.

Tot zover de ontwikkeling van het scheren door de tijd van de laatste 50/60 jaren. Zie onze andere pagina’s over de producten en hoe nu te werken als u zich nat wilt scheren. Zie ook de bijzondere scheerproducten in onze (web)winkel.