Print Friendly, PDF & Email

De  SHOWTUIN  –  LAVENDELTUIN

20130722 div tuin en visite 035   

In 2010 hebben wij het plan opgevat om een showtuin te maken. In 2011 zijn de planten in de tuin gezet en die waren toen nog erg klein natuurlijk. We hebben in het voorjaar en zomer de gehele tuin opgezet en klaar gemaakt. We hebben daar een paar duizend lavendelplanten in wel 40 tot 50 soorten geplant. En dan maar wachten dat er bloemen uitkomen. Het eerste jaar bleven de planten natuurlijk nog klein.

Na de winter 2011 naar 2012 was het spannend. Er was namelijk een hele zachte periode en daarna kwam de strenge vorst met wel 20 graden onder 0. Dat kan zelfs de lavendelplant niet aan terwijl die toch best tegen vorst bestand is. Althans de Angustifolia soorten dan.
Gelukkig is de schade beperkt gebleven tot een paar soorten die zijn bevroren en hier en daar enkele planten.
Nadat de bloei in mei begon te komen konden wij even heel diepe zuchten en blij zijn dat de schade nog erg meeviel.

Op 14 juli 2012 heeft vervolgens de Burgemeester van Aa en Hunze heer van Oosterhout de tuin officieel geopend. Zie bovenstaande foto die toen genomen is. Het was een barre regendag en de regen kwam met bakken uit de lucht tijdens de opening.
Vanaf die dag was de tuin voor het publiek geopend. Veel mensen bezoeken onze tuin omdat lavendel zo bijzonder is.
De lavendel heeft toen in de zomer heel mooi staan bloeien en het was een lust om de verschillende soorten in grootte en met diverse kleuren te aanschouwen.

De lavendeltuin is jaarlijks voor publiek open van begin juni tot eind september.

In de lavendeltuin hebben wij in 2013 weer iets nieuws geplant: we hebben een 20 meter lange pergola van 3,20 meter hoog gebouwd. Er staan daar 2 soorten hop om in eind augustus/begin september iets bijzonders mee te doen en te presenteren. Veel mensen kennen die plant niet. Nooit gezien. Andere mensen weten dat hop gebruikt wordt voor het bereiden van bier.
Een reden te meer om eens een kijkje te nemen in onze showtuin.