Print Friendly, PDF & Email

De omgeving van Lavendelboerderij Ruitenborgh

Nieuwediep ligt aan de Noordoost kant van Drenthe tegen de grens van Groningen aan in het veenkoloniaal gebied. Het is een uitgestrekt open gebied met gemengd landbouw en veeteelt.

Het gebied grenst aan een riviertje dat de naam Hunze draagt. Samen met de Drentse Aa vormen zij een groot natuurgebied van riviertjes met veel bijzondere planten en dieren. Ons gebied, de Veenkoloniën, en de Hondsrug vormen samen het “Geopark de Hondsrug”. In de wereld zijn nog maar enkele gebieden die het predicaat Geopark mag gebruiken. Informatie over het “Geopark de Hondsrug” vindt u op www.geoparkdehondsrug.nl.

Naar de westkant:

De Hondsrug is een zandrug in Drenthe en Groningen die zich van Emmen tot de stad Groningen uitstrekt. Bij elkaar ongeveer 70 kilometer lang. Er zijn hoogteverschillen van 20 meter en dat is landschappelijk in het Noorden van Nederland veel te noemen. Deze Hondsrug is ontstaan in de IJstijd. De gletsjers van destijds hebben grote keien meegesleept en die hebben onze voorouders van zo’n 4500 jaar geleden gebruikt voor de hunebedden. Daar is in Borger, ook een heus museum voor ingericht.

Wilt u de vlakte tijdelijk verruilen dan kunt u heel dichtbij genieten van bos en heide. Wij hebben hier veel natuurgebieden waar u naar believen in kunt wandelen of fietsen. U zegt het maar, het is allemaal op een steenworp afstand te vinden.

Naar de oostkant:

Westerwolde is een streek in het Oost-Groningen rondom de riviertjes de Ruiten-Aa, de Mussel-Aa en de Westerwoldse Aa

De dorpen Ter Apel, Sellingen, Vlagtwedde, Onstwedde, Wedde, Vriescheloo, Bellingwolde en Blijham en Bourtange liggen in dit mooie gebied. Veel mensen weten niet dat er hier zo veel natuurgebieden zijn om te wandelen en te fietsen.

Binnen een straal van 50 kilometer zijn bijvoorbeeld Assen ( TT ), Groningen, Emmen, en Duitsland met diverse leuke dorpjes en stadjes te bezoeken.

Kortom de omgeving vraagt om ontdekt te worden!