Print Friendly, PDF & Email

Lavendelboerderij Ruitenborgh is een Oldambtster boerderij

Heeft u wel eens in zo’n kapitale boerderij geslapen? De Lavendelboerderij Ruitenborgh is een Oldambtsterboerderij die voornamelijk in oost Groningen en noordoost Drenthe voorkomt.

Het gebied Oldambt was rond 1900 in Europa een heel vooruitstrevend landbouwgebied.
De Oldambtster boerderijen werden groter, waarbij de woonhuizen steeds voornamer werden. Hierdoor wordt de Oldambtster boerderij ook wel “villaboerderij” genoemd.

Het woonhuis en de schuur zijn bij deze boerderijen in elkaars verlengde gebouwd. Het woonhuis is gebouwd onder één doorlopende nok met de schuur, waarbij het woonhuis smaller is dan de schuur. De verspringingen in de zijgevels, worden “krimpen” genoemd. Het dak is een zadeldak met aan de voor- en achterzijde een afgeschuind vlak: een “wolfseind”. Doordat het woonhuis smaller is dan de schuur, zijn de zijmuren hoger en is er meer ruimte voor vensters. Boven het woongedeelte bevind zich de graan- en zaadzolder met vele raampjes.

Onze boerderij hebben wij in de verbouwing voor wat betreft de buitenkant zo veel mogelijk in de oude authentieke stijl gelaten. Binnen treft u voornamelijk een Engelse sfeer in de aankleding aan. De schuur was vroeger één grote ruimte met rijen gebinten, net als de pilaren in kerken. Die gebinten hebben wij allemaal gewoon laten zitten. Deze gebinten brengen juist een eigen karakter aan in de boerderij.